реклама 468

Thursday, March 12, 2009

Борисов допусна, че ”Новера” може да осъди общината

dnes.dir.bg - Борисов допусна, че ”Новера” може да осъди общината


Няма гаранции, че концесионера по почистването на столицата "Новера" няма да осъди общината при евентуално прекратяване на концесионния договор.

Това заяви днес столичния кмет Бойко Борисов по време на редовната сесия на Столичния общински съвет, предаде БГНЕС.

Борисов обясни, че това е все още неофициалното становище на юристите и за момента се събират още доказателства срещу "Новера", за да бъде общината по-убедителна, ако концесионерът реши да ги осъди. Кметът допълни още, че през изминалата нощ почистването на боклука на столицата е продължило. По думите му дори служители от инспектората към столична община са се возили заедно със шофьорите на сметопочистващите камиони, за да им показват улиците, защото, за да се справят със ситуацията със софийския боклук, са дошли и шофьори от провинцията.

По-рано по БНт Борисов обеща до края на деня ситуацията с боклука да бъде овладяна.

Все още не е извозен боклукът от кофите за отпадъци в районите "Слатина", "Искър", "Подуяне" и част от "Студентски", съобщи пред съветниците от Столичния общински съвет директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Според Георгиева са транспортирани отпадъците от централните градски части, но количеството им е голямо. "Само по ул. "Г. С. Раковски" за осем часа бяха извозени 40 тона отпадъци", каза Георгиева пред общинските съветници.

От вчера до 8.00 ч. тази сутрин в депото "Суходол" са депонирани 680 тона отпадъци, съобщиха за БТА от "Чистота-Искър" - оператор на депото. На 8 март в депото са били депонирани 1038 тона, на 9 март - 590 тона, а на 10 март - 416 тона. Средното количество отпадъци, които се приемат в депото на ден при нормално сметосъбиране и сметоизвозване в столицата, е между 1000 и 1100 тона.

Днес Министерският съвет разреши проектиране и изграждане на "Интегрирана система от съоръжения за третиране на битови отпадъци на Столична община" върху земеделски земи, общинска собственост, съобщиха от правителствената информационна служба. Терените обхващат 332 835 кв. м и се намират в местността "Садината" в землището на с. Яна, район "Кремиковци".

No comments:

Post a Comment

Bookmark and Share