реклама 468

Friday, March 13, 2009

СДС и ДСБ подписаха коалиционно споразумение

СДС и ДСБ подписаха коалиционно споразумение

Двете партии предвиждат общо явяване на изборите за европейски и национален парламент и обща политика

Председателят на Съюза на демократичните сили (СДС) Мартин Димитров и председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов подписаха днес

Споразумение за общо явяване на изборите за европейски и национален парламент и за обща политика на двете партии.

Това, което правим, е дългосрочно и има за цел постигане на демократично управление в България. От СДС подписахме с цената на компромис, но както знаем съединението прави силата, заяви Мартин Димитров.

Точно пет години, след като разцепи СДС и заедно с няколко свои най-верни привърженици основа ДСБ, Костов се видя принуден да се върне при партията, чийто лидер беше навремето, изправен за първи път пред риска да не влезе самостоятелно в парламента и да трябва да напусне политиката.

Междувременно, през тези пет години Костов беше напуснат от своите най-ентусиазирина в началото съратници - Димитър Абаджиев, Николай Михайлов, Явор Дачков, Антонела Пунева, Нено Димов, а партията стигна до дъното в рейтинга на общественото доверие.

СДС пък се провали на всички последвали избори, смени трима председатели (Надежда Михайлова, Петър Стоянов, Пламен Юруков), сега отскоро начело е четвъртият - Мартин Димитров - най-младият в 20-годишната история на организацията.

Видя се, че слабостта на демократичната десница е голямо зло за България, заяви днес Иван Костов и добави, че по този начин ще успеят да възстановят силният десен полюс за доброто на страната. Не правя никакъв компромис, за да стисна ръката на Мартин Димитров, каза още Костов.

Съпредседатели на коалицията ще бъдат Найден Зеленогорски - три пъти избиран за кмет на Плевен като кандидат на СДС, и Петър Москов от ДСБ. Те ще ръководят предизборните щабове на партиите.

На въпрос кои ще са партньорите на това обединение, Мартин Димитров каза, че от СДС категорично не желаят участие на Българска нова демокрация (БНД) - отцепниците от НДСВ.

Иван Костов не беше конкретен, обясни, че желанието на ДСБ е в коалицията да влязат повече партии от десния спектър и добави, че който продължава да бъде против обединението, той всъщност ще подкрепя управляващата тройна коалиция.

В текста на споразумението СДС и ДСБ изискват от кандидатите за евродепутати и за народни представители:

- да имат неопетнена репутация;
- да не са се облагодетелствали от участието си в политиката;
- да не са обвързани по какъвто и да било начин с националната и местна олигархия и организирана престъпност;
- да не са понастоящем и да не са били сътрудници на специалните служби и репресивния апарат на комунистическия режим;
- да споделят оценката на СДС и ДСБ за управлението на ОДС, за управлението на НДСВ и ДПС и за управлението на тройната коалиция.

Според документа партиите са равно поставени в осигуряването и провеждането на националните предизборни кампании за Европейски парламент и Народно събрание.

Изключения от принципа за равнопоставеност са няколко договорености:

- Водачът на общата листа на кандидатите за Европейски парламент се излъчва от СДС. Вторият в листата се излъчва от ДСБ;
- СДС излъчва 17, а ДСБ 14 водачи на листи в избирателните райони за 41-во Народно събрание






No comments:

Post a Comment

Bookmark and Share