реклама 468

Saturday, March 14, 2009

Чуйпетлово

Чуйпетлово — Уикипедия



Чуйпетло̀во е село в Западна България. То се намира в община Перник, Област Перник.

География 

Чуйпетлово е най-високото село на Витоша, на около 1200 м надморска височина. То е първото населено място, през което преминава река Струма. До селото може да се достигне пеша от Черни връх (пътеките не са маркирани) или от близките села Кладница и Ярлово. До Чуйпетлово се стига и по асфалтов път от село Боснек, в непосредствена близост до което се намира и пещерата Духлата.


История 

Селото е основано около 1640 г. от избягало през турско време население от равнината/населението е с корени от беломорска македония/. Селото било така добре скрито, че пътниците се ориентирали за местоположението му само по кукуригането на петлите. Дълго време местните се препитавали с железодобив, но след западането му, селото започнало да се обезлюдява. Чуйпетловци - планински овчари основават село Плана в едноименната планина, а също и Лисец и Яребковица във Верила.

Шосе до Чуйпетлово стига чак през 1972 г., а електричество 5 г. по-късно.

По два пъти на ден в сряда, събота и неделя има автобуси до град Перник - като сутрин тръгват от Перник в 7:40 часа, а вечер тръгват от Чуйпетлово в 19:15 часа.





No comments:

Post a Comment

Bookmark and Share