реклама 468

Saturday, March 14, 2009

Всички кокошки в строя

Всички кокошки в строя

Кравите с любовни разочарования, прасетата да се готвят за тежка сватба. БСП - фаворит. Това предрече синият петел на бай Благой от село Чуйпетлово



Петелът на бай Благой на пръв поглед е черен, но минава за син. Затова бившият горски смята, че предсказанията му са по-верни и от тези на Нострадамус

Странни хора живеят в пернишкото село Чуйпетлово. Вместо да обявят петела за персона нон грата, местните кръстили селото си на пернатия предател. Легендата разказва как през турско робство черкезите се взирали в мъглата от баира Св. Георги, а свитото под краката им село спряло и да диша. Но се чуло едно мощно “Ку-ку-ри-и-игу-у!“, турците се втурнали към колибите и ги опожарили. Оттогава петелът е длъжник на чуйпетловци и всеки ден изкупува греха на бъбривия си прадядо. Сутрин пее вместо будилник, денем караули край кокошките, а в края на живота си скача жертвоготовно в тенджерата.
Леля Надка и до днес споменава един отговорен петел от нейния курник, дето се мислел за куче. Роден за живот под пагон, петелът бързо въдворил ред и законност не само в къщата им, но и в цялото село. Обикалял важно пред портата и


пазел стопаните си по-предано от всички селски псета


Никой не смеел да подаде глава през оградата, за да не го уцели остроклюният бодигард.
“То кокошка без петел може ли - разсъждава на глас леля Надка и се обръща към приятелката си: - Да знаеш, Розе, лани имах един още по-зъл мъжкар, ей тук ме клюцна. Виж белега ми - дига бретон от челото си и показва дълбока бразда. - Тръгвам да хвана една кокошка и като ме нападна отзад оня дзвер, тупна ме по гърба, заби нокти във врата ми и ме клюцна. Като ми рукна една кръв... Дойде мъж ми и пита: “Ти що си с лепенка на чело? Сега че го заколям тоя мискин!“ Ама он и мравка не настъпва. Дадохме петела на етървата и тя свари една тлъста чорба, после го напълни с ориз... Лош петел беше, ама добра манджа стана.“
Леля Надка се заслушва от време на време да не би петелът да реши да каже нещо важно, но засега той не “ е дал знак. Само яде, мълчи царствено и оглежда кокошките.

 

Тази година
синият петел
ще командва


Затова да се обърнем към курника на бай Благой, отсича селсъветът. Петелът му, като го гледаш, на пръв поглед може да ти се стори черен, но крилете му са синьоперести. Пък е и сладкодумник, все нещо ще каже, придумват ни дяволито бабите.
Бай Илия и бай Никифор обсъждат хубавото януарско време насред безименния сокак и се ослушват. Това “Ку-ку-ри-игу-у“, дето се чува, иде от курника на бай Благой. А щом денем пропее петел, времето върви на развала, предричат бабите. От долната пътечка се задава Благой, уж да подбере кравата Страданка. Отдалеч е помирисал, че може да изкаже на глас проблема си, подхвърлят мъжете. Благой се здрависва задъхан и изрежда на един дъх: “Първо - селото нема бик, а десет крави страдат. Никой не помисля за дерта им.“ Двама президенти са идвали досега в Чуйпетлово, но проблемът с бика още не е решен. Благой поставил преди десетилетка болния въпрос първо пред Желю Желев, после пред Петър Стоянов, а сега чака и Първанов. Желев и Стоянов обещали да помислят за интимния живот на чуйпетловските крави, но после не помръднали пръст. Затова старците още водят женските на изкуствено осеменяване. “Като нема бик, телетата ни се раждат дефектни. Мойта Страданка пак я чака сив и тъжен живот. На, лани умре телето ““, гали любимката си бай Благой.


Бай Благой (в средата), бай Илия (вляво) и бай Никифор точат остри предизборни  шипове и са готови на лют трибой в името на партийните си фаворити

Синият му петел примижава към слънцето и пак изкукуригва многозначително. “Наесен Страданка ще смени местожителството си“, казва тъжно Благой. Бабичката му е много болна, затова ще продадат кравата. Петелът отново изплаква глас, но тоя път върти глава към Барон. Кучето застива над тенджерата, наостря козина, скимти жално и се шмугва в къщичката си. Петелът се замисля за кратко и погва към строя една кокошка. “Голям любовник е, пък и ревнивец.

Пет кокошки
не му стигат


- може и още да понесе“, кима с глава към юбиляря Благой, а пернаткото се надува и хвърля перушина. Тая година си е негова. Ще си прави, каквото знае! Влагата обаче не му понася на гласа. Като се простуди, омутява, издава Благой. А щом загуби звук и образ, седне на топло и се муси на житото. За да пропее отново, Благой му дава бял хляб с масло. Сега е в добра форма. “Ку-ку-ригу-у-у-у....“ - надува се петелът.  “Ш-ш-шът! Брей-брей-брей... - диви се на пророчествата на пернаткото чуйпетловчанинът. - Петелът рече: БСП ще спечели изборите, ама Станишев да внимава с коалицията. Народът гладуе. Второ: всички у Народното събрание да си вървят - като почнеш от Първанов... И царят да си отиде, отдека е дошъл!“ 
Илия и Жеко надават ухо от баира и се накокошинват. Илия се докача на тема президент, а Никифор - на премиер.
“Първанов да остане! Той е най-арният човек у тая държава“, взима думата Илия. Досущ като герест петел върху Благой скача и Никифор. “Отдека е дошъл царят, бе? Он е от България. Добър си ни е Симеончо!“, репчи се жълтата агитка в лицето на бай Никифор.
“Ти що хвалиш царо, бе? Ей го, син ми гладуе у Даскалово, а мойта пенцийка е никаква“, запретва ръкави като за бой Благой. Опонентът му обаче не се дава и вади  куп доказателства, че ако си беше сменил и той чипа, сега щеше да благоденства. Нали тъй каза Симеон. “На мен нищо ми не липсва. Имам си убава бабица, чувам си стока, здрав съм. Пенсийката ми е 240 лв. Ама дорде съм се бъхтил като металург, ти си лежал в Балкана“, скача Никифор.
“Алармаджия! - не му остава длъжен бившият горски. -


Днес, ако вдигаш гюрултия,
все ще докопаш нещо


А ако си скромен човек, гладуеш“, не отстъпва балканджията и сочи към черквата навръх село. Като дошъл Желю, дал пари, за да оправят пукнатините на Божия дом, строен още преди век и половина. Но касиерите откраднали парите. Влезли бай Благой и Желю в черквата, селянинът погледнал тавана и бързо дръпнал навън държавника. Не дай Боже, покривът да падне върху му, после да кажат: чуйпетловци убиха президента.
Докато тримата политикани оправят държавните дела, бай Драго седи на портата и се смее. Стара пушка е. Преди години двамата с Валя Ахчиева одобрявали здравната реформа. Тогава двамата я одобрили на 100%, а сега той “ дава само 30% вот. “Другите 70% некъде са загубиха. Е, ако знаех де са, сега нямаше да съм в Чуйпетлово“, въздиша Драго. Неговият петел е цар в дома му - само яде, пее и прави любов. Черният котарак Вампирчо също се радва на живота - умее да подвива опашка и да се мазни. Прасето пък го чака свинска сватба, само да не хване балкана. Лани една чуйпетловска свиня родила шарено полуглиганче. Слязъл от балкана дивакът, а тя му се дала.


Кравата Страданка пак ще страда - селото си няма бик, жали съдбата на хайванчето си стопанинът

Като доказателство за свободния дух на свинята в Петльовата година трите прасета на леля Радка се запътват по баира към църквата. Радка ги погва обратно. Поради липса на поп и клисар тя е доброволка към църквата. Бие камбаната и за добро, и за лошо.
“Едно време животните беха много озлобени помежду си. Сега кучето спи на кълбо с котката. Всички са сключили мир, ама човеците си обявиха война“, замисля се леля Радка. Тия дни си избрали селски наместник - Гошко.


Хубав, як селянин,
досущ като Бойко Борисов


“Добро е момчето, ама ред в селото нема да внесе - тревожи се Радка. - Старите си искат старата власт. Ама нема все те да командват.“
Петелът продължава да кряка важно и да върти глава. “Поздравява кокошката, че е снесла яйце“, превежда жената. “Хляб тая година ще има. Житото вече е поникнало. Дано падне и сняг и го завие да не измръзне. Първото ни бебе се роди женско, значи годината ще е богата. Петелът е генерал, той ще води парада. Ама кокошките са болшинство“ - разсмива се Радка. 





No comments:

Post a Comment

Bookmark and Share